Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Transportul in comun, cauza multor boli contagioase

Publicat in Sfatul medicului
Citit 6230 ori

Temperaturile scazute din sezonul rece ne obliga deseori sa folosim mijloacele de transport in comun si sa stam mult timp in spatii inchise. Acest lucru este riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infectiilor. Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriana sunt cele eruptive (rubeola, varicela, rujeola), dar si cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficienta o singura persoana infectata pentru a da virusul mai departe in multime.

Din dorinta de a evita pe cat posibil mersul pe jos sau frigul din aerul liber, oamenii se expun la riscuri de care nu sunt constienti pe moment. Spatiile inchise si mijloacele aglomerate de transport in comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat, care duc treptat la aparitia epidemiilor. Tusea, stranutul sau actul vorbirii in public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de declansare a virusului.

 

Aerul – transmitator al infectiilor

Infectiile se realizeaza prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursa la omul sanatos. Dintre mediile de circulatie al microbilor, aerul este unul preferat, pentru ca particulele de praf sau saliva au posiblitatea de a contamina persoane dintr-o raza de apropiere de 1,2 - 2 metri, cu o rezistenta de pana la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de imbolnavire devine direct proportional cu distanta la care ne aflam de bolnav, si durata contactului.

Boli contagioase transmise pe calea aerului si simptomele acestora

Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsiva, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe si aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea avand manifestari tipice:

Rubeola – febra usoara, tuse, faringita, durere de cap, stare de indispozitie, eruptia cutanata sub forma unor pete roz.

Varicela – febra, oboseala, apetit diminuat, dureri de cap, inflamatia gatului, eruptia pruriginoasa.

Rujeola – febra, tuse, prezenta unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, eruptia cutanata de culoarea rosie.

Scarlatina – febra, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultati la deglutitie, cresterea in volum a ganglionilor, inflamatia faringelui si a amigdalelor, eruptii cutanate.

Gripa – febra, transpiratie, oboseala, tuse seaca, stranut, dureri musculare, epuizare.

Oreion – afectarea glandelor salivare, in special parotida (in spatele mandibulei).

Tuberculoza – transpiratii, oboseala, tuse iritativa apoi productiva, o stare subfebrila prelungita.

Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, varsaturi, fotofobie.

Cum prevenim bolile aerogene

Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomeratiilor, respectarea recomandarilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unica folosinta, evitarea contactului cu bolnavii si evitarea spatiilor inchise. Totodata, trebuie aerisite in mod repetat incaperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat sa ia locul celui incarcat cu microbi.

Pe langa prevenire, cresterea rezistentei organismului fata de agentii patogeni se face prin igiena riguroasa, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, si prin rezolvarea la timp a unor focare de infectie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infectii cronice ale rinichilor, etc. De asemenea, in momentul contactarii bolii este indicata izolarea la domiciliu sau la spital, si respectarea recomandarilor medicului. Astfel se va grabi perioada de recuperare, iar riscul de a raspandi virusul va fi diminuat.

Click pentru ascultare text! Focus Medical