Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Medicii specialisti avertizeaza! Soarele poate influenta negativ starea de sanatate a celor care sufera de afectiuni reumatice

Publicat in Sfatul medicului
Citit 5137 ori
 Expunerea la soare poate sa ne influenteze starea de sanatate inca din primele zile de viata. Aceasta trebuie sa fie adaptata varstei, nevoilor fiecaruia si patologiilor existente care se pot ameliora sau agrava. O atentie speciala trebuie sa fie acordata varstelor extreme, copii si batranii, prezentei negilor pigmentari (alunitele), hipertensiunii, accidentelor vasculare cerebrale si neoplasmului mamar. Nici bolile reumatice nu trebuie ignorate, soarele avand asupra acestora atat efecte negative cat si benefice, in functie de afectiune.

Interactiunea cu soarele se realizeaza prin intermediul pielii. Aceasta este cea mai mare "glanda" a corpului uman ce produce vitamina D, vitamina implicata in cresterea absorbtiei calciului din alimente si stoparea pierderii acestuia prin urina.

„Denumita si "vitamina soarelui", vitamina D are rolul de a mentine nivelului normal al calciului si al fosforului in sange, substanta ce conditioneaza functionarea corecta a sistemului neuromuscular si a mineralizarii  oaselor.“, a declarat Dr.Simona Huica – medic specialist reumatologie in cadrul Centrului Medical Focus.

Desi deficitul de vitamina D apare si la adulti sau batrani, forma cea mai severa si frecvent intalnita este cea de “rahitism”, care afecteaza mai ales copii ce sufera de malnutritie severa, de infometare sau de un regim dietetic inadecvat necestatilor lor. Specialistii considera ca cel mai ridicat risc de aparitie a rahitismului il au nou nascutii alaptati la san ai caror mame nu se expun la soare.

 

Studii realizate de specialistii publicatiei Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism din USAau facut o descoperire uimitoare, copiii cu nivele scazute de vitamina D, in special cei care sunt supraponderali si obezi, sunt supusi unui risc mult mai mare de a dezvolta rezistenta la insulina, lucru ce mai tarziu poate progresa pana la diabet.

La adulti echivalentul rehitismului de la copii poarta denumirea de osteomalacia. Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina D (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de fosfor In sange (insuficienta renala cronica).

Cum poate soarele influenta pozitiv anumite afectiuni reumatice?

In cazul varstnicilor, soarele este un adjuvant in tratamentul osteoporozei, afectiune ce afecteaza femeile, mai ales la menopauza. Afectiunea este caracterizata printr-o fragilitate osoasa cu cresterea riscului de fractura. Capacitatea tegumentelor de a sintetiza aceasta vitamina scade cu varsta, la aceasta se adauga si o insorire scazuta pe masura ce imbatranim.

Interactiunea tegumentelor cu soarele poate sa aiba efect benefic si in psoriazis, prin ameliorarea leziunilor pielii. Acest tip de afectiune cutanata poate fi insotita si de variate forme de artropatie.

La varstnicii cu reumatism cronic degenerativ (artroza), sosirea vremii bune si a soarelui,  duce la ameliorarea durerilor articulare si cresterea mobilizarii acestora.

Soarele este indicat si in bolile reumatice inflamatorii cronice, dar cel mai mult ajuta la poliartrita cronica evolutiva. Masajul valurilor si razele soarelui reusesc sa amelioreze durerile atat de neplacute ale reumaticilor.

Pentru pacientii reumatici Centrul Medical Focus pune la dispozitie prin contractul cu Casa de Asigurari, consultatii gratuite si o serie de investigatii biologice, explorari functionale si consulturi interdisciplinare. De aceste gratuitati pot dispune toti pacientiilor asigurari, care au trimitere din partea medicului de familie.

Click pentru ascultare text! Focus Medical