Skip to main content

Cu totii stim ca, a preveni este mult mai usor si mai sanatos decat a trata. De aceea, igiena, departe de a fi un moft este un mod de a trai sanatos si de a ne proteja organismul de eventualele Imbolnaviri.

Igiena personala este o modalitate simpla, accesibila si eficienta de a ramane sanatosi si de a fi o prezenta placuta pentru cei din jurul nostru. Acest mod de viata trebuie urmat Inca din timpul vietii intrauterine, cu sprijinul mamicilor bineInteles, si tot cu ajutorul lor In primele luni de viata, iar mai tarziu, copilul trebuie sa ajunga sa Invete regulile de baza pentru a creste sanatos si a se apara de actiunea factorilor nocivi din mediul extern.

 

O igiena corecta se asociaza cu o activitate eficienta a organismului, pentru ca favorizeaza schimbul de substante nutritive, circulatia sangvina, respiratia si digestia alimentelor, crescand astfel posibilitatile fizice si intelectuale ale individului.

Igiena femeii insarcinate

„Sanatatea mamei influenteaza in mod direct dezvoltarea copilului, iar cunoasterea normelor de igiena personala o ajuta pe aceasta sa se bucure pe deplin de perioada minunata a sarcinii, avand in acelasi timp grija de sanatatea bebelusului. Sarcina produce transformari importante, care obliga viitoarea mamica sa respecte anumite reguli de igiena. Transpiratia este mai abundenta si necesita bai frecvente sau dusuri. Baile au efect terapeutic, relaxeaza si previn insomniile lasand o senzatie de prospetime. Toaleta zonei genitale se face de 2-3 ori pe zi, cu apa calduta si sapun, spalaturile vaginale sunt contraindicate pentru ca pot genera infectii sau declansa contractii uterine. Se recomanda evitarea deodorantelor pentru igiena intima care pot creste riscul de iritatie perineala. Pregatirea sanilor pentru alaptare trebuie sa inceapa inca din aceasta perioada: se vor spala zilnic cu apa, iar suprafata mameloanelor se poate unge cu lanolina sau se pot aplica pliculete umede de ceai care, datorita acidului tanic intaresc pielea”, a explicat dr. Dan Tufa, medic de familie in cadrul Centrului Medical Focus.

Cum se ingrijeste proaspata mamica ?

Odata cu nasterea, fie pe cale natuala, fie prin operatie cezariana, mamica depaseste perioada cea mai dureroasa, din punct de vedere fizic, a vietii de parinte. In timp ce bebelusul se bucura de toata dragostea celor din jur si mama lui are dreptul la grija si atentia lor, pentru ca aceasta perioada este una foarte sensibila din cauza traumei fizice pe care organismul ei a traversat-o. Alaturi de o dieta stricta si indelungi ore de odihna, igiena personala este un factor foarte important in redobandirea tonusului fizic si psihic. Igiena postpartum se refera la ingrijirea sanilor si deasemeni a zonelor care prezinta suturi in urma nasterii. In ceea ce priveste suturile, pastrarea curata a acestor zone este foarte importanta pentru ca previne infectarea lor. In cazul unei taieturi perineale sau a inciziei vulvare (epiziotomie) practicate in nasterea naturala, se recomanda ca fiecare vizita la toaleta sa fie urmata de spalarea zonei cu cantitati mari de apa. Se pot folosi si bai de sezut, in care se adauga antiseptice slabe, atit pentru durere cat si pentru mentinerea curata a zonei. Intodeauna spalarea si stergerea se fac din fata in spate, pentru a reduce posibilitatea migrarii germenilor. In timp ce mamicile care au nascut normal se pot bucura de bai , in cazul cezarienei, suturile nu trebuiesc udate timp de 10 zile. Putem afirma ca, de pastrarea unei igiene stricte depinde revenirea la starea initiala a organelor genitale si mentinerea sanatatii in vederea unei noi sarcini.

Baia de sezut se foloseste in perioada imediat urmatoare nasterii, pentru a diminua durerea, a favoriza vindecarea si a mentine igiena.

 
 

Nu ignorati importanta igienei in timpul internarii in spital!

Indiferent daca decideti sa nasteti intr-un spital de stat sau in unul privat este foarte important sa aveti in bagaj tot ceea ce va trebuie pentru a beneficia de confort personal.

Produse pentru confortul personal:

•Lotiune sau ulei de masaj

•Balsam de buze

•Produse pentru masarea spatelui

•Perie de par si un elastic pentru par

•Sosete

•Apa de gura, periuta de dinti, pasta de dinti

•Perna pentru sporirea confortului personal

•Note-pad, creion, pix

•Ochelarii de vedere sau lentilele de contact, in functie de caz (pentru lentilele de contact nu uitati solutia speciala pentru lentile)

•CD-urile preferate

•Halat si papuci

 

Produse de care mamica are nevoie pentru perioada postpartum:

•Halat, pijama si papuci

•Sutiene speciale si lenjerie intima

•Produse cosmetice: sampon, pasta de dinti, periuta de dinti, sapun, deodorant, perie, produse de machiaj etc.

•Haine pentru ziua in care parasiti clinica (hainele mai largi sunt indicate deoarece sunt mult mai confortabile)

•Numerele de telefon ale familiei si prietenilor

Produse necesare pentru bebelus:

•Scaun de masina

•Hainute pentru a imbraca bebelusul la iesirea din clinica (body, caciulita, paturica)

•O tinuta pentru pozele cu bebelusul – in cazul in care doriti sa aveti poze frumoase inca din primele zile ale micutului

O hainuta si o paturica groasa, in cazul in care copilul se naste intr-o luna rece.

 
 

Primele zile ale lui BEBE

Famila si prietenii vor dori sa vada rezultatul celor 9 luni de sarcina, sa stabileasca de la cine a luat ochii si cum seamana el cu tatal sau cu o matusa indepartata. Toate aceste gesturi de prietenie si de afectiune fata de familia proaspat formata sunt foarte frumoase, insa trebuie limitate pentru ca rezistenta organismului mamei este In aceasta perioada scazuta si poate contacta infectii care se propaga usor la nou nascut. Cei care vor totusi sa vada bebelusul este indicat sa poarte halate sterile si masti si sa se spele pe maini Inainte de a lua copilul In brate pentru a nu transmite bacterii celui mic.

Odata ajuns acasa, bebelusul beneficiaza de conditii speciale de ingrijire, iar igiena corecta are un rol important in dezvoltarea sa. „Ingrijirea bontului ombilical presupune mentinerea lui curat si uscat, tamponarea cu iod sau aplicarea de comprese inmuiate in alcool. Este bine ca scutecul sa nu  acopere buricul, expunerea la aer grabind vindecarea. Prima baita se face dupa ce cordonul ombilical a cazut si plaga este cicatrizata, pana atunci copilul se spala cu dusul sau cu un burete inmuiat in apa calduta. Este important ca bebelusul sa fie schimbat la timp, iar dupa fiecare scaun copilul se va curata cu apa si sapun, ceai de musetel sau servetele umede. Utilizarea serveteleor nu este necesara daca scutecul este doar ud, pentru ca urina bebelusului este sterila. Organele genitale se curata ca orice alta zona a corpului. La fetite zona trebuie stearsa cu grija, din fata in spate, pentru a preveni infectiile iar la baietei apa calda si sapunul sunt suficiente pentru o ingijire corecta. Urechile nou nascutului se vor curata la cateva zile, iar la sugarul mai mare curatarea se va face zilnic. Este important de stiut ca in timpul acestui ritual de toaletare a bebelusului trebuie sa se evite intrarea apei in conductul auditiv si sa se foloseasca tampoane sterile, in nici un caz betisoare, deoarece acestea pot leza timpanul”, a explicat specialistul Centrului Medical Focus.

 
 

Si bebelusul are nevoie de cosmetice?

„Pielea sugarului este foarte sensibila iar primul pas spre confortul lui este o piele curata. Sapunul nu trebuie folosit in exces, chiar daca este unul bland, el contine de cele mai multe ori detergenti care indeparteaza bacteriile normale si distrug stratul protector al pielii. Parul lor este foarte fin si de aceea au nevoie de un sampon delicat, care sa nu contina arome sintetice sau parabeni, iar uleiurile esentiale pot fi o alternativa naturala la cremele hidratante. Pentru ca se nasc cu un sistem imun lipsit de aparare, produsele alese trebuie sa fie nonalergenice si sa contina ingrediente naturale simple si sigure, fara adaos de parfumuri sau conservanti”, a explicat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat, reprezentant medical al Arkopharma..

 

 

Ajutati-i sa se descurce singuri

Pentru ca timpul zboara si odata cu el, si concediul postnatal, mama nu va mai fi In permanenta langa puiul ei, de aceea este bine ca orice copil sa dobandeasca deprinderi minime de igiena.

Desi majoritatea copiilor nu sunt interesati de igiena personala, cu rabdare si mult calm, parintii trebuie sa transforme in reflex activitatile uzuale de ingrijire.

„Copilul prescolar trebuie sa invete sa se spele pe maini si pe fata, sa foloseasca pasta si periuta de dinti dimineata si dupa fiecare masa, sa-si ingrijeasca unghiile si parul, sa foloseasca servetele sau batista personala pentru nas.

Spalatul corect al mainilor, cu apa si sapun, inainte de masa dar si inainte si dupa folosirea toaletei este foarte important pentru ca poate preveni contactarea unor boli.

Periuta de dinti cu personajul preferat de desen animat, baia cu spuma si jucarii, pieptanarea parului dupa ce papusa a fost si ea pieptanata sunt trucuri care il vor face pe copilul dumneavoastra sa se simta bine in timp ce isi face toaleta.

Invatarea si punerea in practica a acestor norme de igiena nu trebuie sa fie facuta “cu forta“, copilul in acest fel, va dezvolta o adversitate cu care va veti lupta mult timp, ba chiar va folosi aceste discutii ca mod de a castiga putere. Nu trebuie sa existe dispute, doar joaca si explicatii pe intelesul copilului, despre cum lipsa igienei ii poate afecta sanatatea si “pozitia“ lui in mijocul prietenilor”, a explicat dr. Dan Tufa, medic de familie in cadrul Centrului Medical Focus.

 

Ajutati-va juniorul sa deprinda mai usor regulile de igena transformand activitatile  plictisitoare In joaca!