Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica   Click pentru ascultare text! Bine ati venit pe Centrul Medical Focus - Clinica

Operatia de cataracta

Publicat in Sfatul medicului
Citit 4616 ori

Si persoanele tinere sufera de cataracta!

Cataracta reprezinta una dintre afectiunile oculare cele mai frecvente. In ultimii ani, varsta aparitiei cataractei a scazut, afectand si persoanele tinere (35-40 ani).

Cataracta este o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere.

De ce apare cataracta?

Cataracta apare datorita opacifierii cristalinului (lentila globului ocular), dar sunt si alti factori care predispun la aparitia bolii, precum: varsta inaintata, expunerea excesiva la raze ultraviolete (lumina natural sau expunere artificiala), diabetul zaharat, alte boli oftalmologice (glaucomul, dezlipirea retinei), leziunile oculare (mai ales la copii), sau tratamentul cu medicamente antiinflamatorii puternice.

 

Exista si cataracta cauzata de dezechilibre hormonale, expunerea prelungita la soare sau deficitul de vitamine.

De asemenea, ea poate surveni in urma unui traumatism sau poate fi congenitala, aparand la nou-nascuti.

Nu lasati cataracta sa evolueze foarte mult pentru a va opera!

Diagnosticul de cataracta, in special in stadiile incipiente, nu necesita un tratament medicamentos sau chirurgical, fiind suficienta doar o urmarire atenta a evolutiei bolii.

Tulburarile vizuale accentuate, care influenteaza activitatile zilnice si predispun la diferite accidente necesita un tratament chirurgical.

Interventia chirurgicala este singura metoda folosita in mod curent pentru a trata simptomele cauzate de cataracta.

Aceasta consta in indepartarea cristalinului (lentila naturala a globului ocular), deteriorat de cataracta.

In mod normal, cristalinul are rolul de a focaliza fasciculul luminos care trece apoi prin celelalte componente ale ochiului pentru a ajunge la retina, unde se formeaza imaginea.

Cristalinul poate fi inlocuit cu o piesa asemanatoare artificiala, numit implant intraocular, sau poate fi folosita o lentila de contact cu functie identica. Interventia chirurgicala nu este necesara decat dupa cateva luni sau ani de la debutul bolii.

In tot acest timp, pacientii isi corecteaza acest viciu de refractie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact speciale.

In cazul unor tulburari vizuale care nu pot fi corectate chirurgical, oftalmologul trebuie sa efectueze un examen oftalmologic amanuntit pentru a evalua calitatea vazului remanent si totodata calitatea vietii.

Tratamentul cataractei juvenile depinde de felul in care aceasta interfera in dezvoltarea normala a simtului vizual.

In unele cazuri, interventia chirurgicala in randul persoanelor cu cataracta este necesara pentru o alta patologie oftalmologica asociata, precum retinopatia diabetica sau degenerescenta maculara.

De asemenea, in unele cazuri cataracta trebuie indepartata de un oftalmolog specializat in tratamentul bolilor de retina si a nervului optic.

Este important sa se stie ca tratamentul chirurgical este necesar doar in cazul in care tulburarile vizuale sunt grave.

La ora actuala o cataracata incipienta nu are rezolvare cu ajutorul medicatiei.

Este bine ca pacientul sa fie educat sa se opereze inca din faza de inceput a afectiunii pentru ca astfel timpul operator si cel de vindecare este mai scazut.

Inciziile se vindeca in 24 de ore.

Trebuie sa se renunte la conceptia ca este bine ca afectiunea sa fie lasata sa evolueze pana cand pacientul nu mai vede nimic si abia apoi sa aiba loc operatia.

Ce riscuri exista?

Datorita fricii de a nu-si pierde in totalitate vederea, unii pacienti mai in varsta doresc efectuarea interventiei chirurgicale cu toate ca rezultatul examenului oftalmologic nu recomanda acest lucru si viciul poate fi corectat prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor speciale.

In aceste cazuri nu este justificat riscul unei interventii chirurgicale (mai mare la pacientii varstnici, care pot asocia si alte boli).

Pacientul cu cataracta este singurul care decide daca simptomele bolii sunt suficient de grave si afecteaza viata personala in asa fel incat este necesar tratamentul chirurgical.

Cataracta poate ramane usoara si poate trece deseori chiar neobservata.

Majoritatea cazurilor de cataracta nu provoaca tulburari vizuale grave si astfel nu necesita indepartare chirurgicala.

Cu toate ca tulburarile vizuale pot fi evaluate de mai multe persoane care lucreaza in domeniul medical, doar medicul oftalmolog poate trata cataracta.

Cum ne pregatim de operatie?

Cu cateva zile inainte de operatie se efectueaza analizele obisnuite ale sangelui si urinei, electrocardiograma, radiografia cutiei toracice, se efectueaza consultul unui medic stomatolog, otorinolaringolog si terapeut.

Absenta in organismul dumneavoastra a proceselor inflamatoare acute si a exacerbarilor bolilor cronice reprezinta succesul operatiei iminente.

Operatia se efectueaza, de obicei, in ziua internarii bolnavului.

In dimineata zilei operatiei, in ochi se picura colire, care dilata pupila.

Puteti, de asemenea, primi un sedativ usor, pentru a va ajuta sa va relaxati si sa nu aveti emotii.

Inlaturarea cataractei se va efectua, utilizand microscopul de operatie.

Astfel, dupa realizarea anesteziei locale si asigurarii imobilitatii ochiului se va face o incizie cu instrumente microchirurgicale cu lame din diamant (safir, rubin, etc.)

Dupa aceasta, se deschide membrana cristalinului si se inlatura cristalinul opacifiat.

Preparate speciale vascoelastice asigura protectia tesuturilor ochiului in procesul operatiei.

Click pentru ascultare text! Focus Medical